Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Thuja 'Brabant'

Thuja Brabant - skjermer året rundt

Brabanten er villmannen i thujaverdenen, noe som betyr: Ikke så veldig vill. Det er bare i uklippet tilstand den kan se litt uryddig ut sammenlignet med Smaragd. Der Smaragd er et sirlig tre, er Brabant en mer leken og avslappet busk. Den er friskere i fargen enn Smaragd, men med samme gode lukt.

Brabant vokser relativt fort, og kan lett komme til å “breie seg» litt i hagen. Du bør derfor være sikker på at eventuelle sameier-naboer er ombord med denne hekken.

Ikke glem å klippe

Brabant kan bli opptil 10 meter høy, og det kan skje før du vet ordet av det. Når hekken har blitt så høy du vil ha den, må du klippe skuddene på toppen. Ikke vent til du står der med en 4 meter høy hekk og må sage over stammen! Det blir ikke pent.

Det er i det hele tatt viktig å trimme hekken regelmessig, om våren når du er sikker på at det ikke er tele i jorden, og så igjen om høsten. Det er lurt å klippe sånn at hekken er smalest øverst, så hele planten får lys. Hvis «føttene» til planten ikke får nok lys, kan det lett skje at de blir brune og stygge.

Thuja Brabant tåler alt

Som slektningen Smaragd tåler også Brabant så å si alle slags voksemiljø, bortsett fra sump-aktig jord. Brabant tåler hardere klipping enn Smaragd; verdt å merke seg hvis hekken har blitt for «vill», og hvis du vil ha en formell, vegg-aktig hekk, kan du godt klippe to ganger per år.

Thuja - festmåltid for dyr

Vi trenger vel ikke å si at både Brabant og Smaragd egner seg ypperlig som tilholdssted og næring for alle slags smådyr, vintergrønn som den er. Og vi trenger vel heller ikke å si at Thuja er rimelige planter! Du trenger derfor ikke være sparsommelig når du skal sette dem ut - hvis du planter dem for langt fra hverandre, vil du dessverre aldri komme til å få en tett hekk. Se her for mer informasjon om planting. 

Landsdel (planter som passer for)
Hekkplanter
b
f
b
b
v