Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Thuja Smaragd, prikken over i-en i moden hage på Nordstrand

28/01/2022
adm adm

«Hold naboen vekk, få deg en hekk» er et motto vi ofte bruker her i Hekkplanter.com.

Selv om mottoet kanskje lyder noe brutalt, er hindring av innsyn fra naboer en av hovedgrunnene til at folk vil ha hekk.  Helst vintergrønn.

Det var imidlertid ikke blikkene fra naboer Andreas Lødrup fra Nordstand ville holde vekk da han bestilte sin Thuja Smaragd-hekk, men derimot fra passasjerene på trikken som ruller forbi hagen flere ganger i timen.

Vi hadde diskutert lenge frem og tilbake på telefon hva slags hekk familien skulle velge, men da Lødrup sendte oss bilder av den store eiendommen og det viste seg at den høye og modne hekken som allerede sto på naboens del av hagen også var Smaragd, var saken klar.

Et par måneder etter utplantingen, som vår flinke anleggsgartner Ayham Daher tok seg av, får jeg anledning til å se hagen og «besøke» hekken - og Lødrup.

Hagen er enda finere enn på bildene; en ordentlig gammeldags vilter eventyrhage full av epletrær og også en stor klynge Thuja Brabant som står og vifter lysegrønt i oktober-solen. Hvorfor syntes familien at de trengte enda flere vekster?

«Det var noen meter i enden av hagen som lå helt åpent og ikke skjermet mot trikken. Hagen er grønn og frodig og det føltes mer naturlig å danne en skjerming eller avgrensning med noe naturlig og grønt enn et høyt tregjerde eller vegg,» sier Lødrup og peker ned mot en trikk som akkurat går forbi, nesten skjult av den nye hekken.

«Thuja Smaragd har en fin form og står i stil med naboens flotte høye Thuja med samme navn,» fortsetter Lødrup, som er enig i at familien gjorde et varp da de kjøpte huset.

«Ja, det er en vertikaldelt tomannsbolig av tre, bygget på 1950-tallet. Tidligere har huset tilhørt en ivrig hobbygartner som plantet mange fine blomster og trær. Det står blant annet et Syrin-Hortensia-tre som når opp til 2. etasje, blomstrer hele sesongen og er nå over 30 år gammelt. Vi har derfor gleden av å kunne følge opp gamle frodige epletrær og en hage man ikke kan plante og få klart på en-to-tre.»

Nei, det er ikke gjort over natten å få en moden, ferdig utvokst hage (med mindre du velger Prima Ferdighekk, da), men med en Smaragd-hekk på 150 - 175 cm er familien godt på vei. Men hvordan fant de hekken?

«Vi kom inn på nettsiden til Hekkplanter.com ved å søke litt tilfeldig på internett, men grunnen til at vi valgte dette firmaet var at vi ble møtt av en hyggelig dame på telefon som var engasjert og gav oss gode råd om hvordan vi kunne få det fint med en hekk fra deres bestillingsliste. Anleggsgartner Daher svarte raskt på telefon og kom samme dag på en befaring. Vi opplevde ham som tilstedeværende i hele prosessen. Forarbeid med graving ble gjort i god tid og dagen etter plantene kom, var han på plass med arbeidere og gjorde en pen jobb med plantingen til en på forhånd avtalt pris uten noen ubehagelige overraskelser. Han har også tatt kontakt seinere i en varm septembermåned for å spørre oss hvordan det gikk med plantene og for å sørge for at vi vannet litt ekstra når solen stod på.»

Der kommer det enda en trikk sigende. Vi kan fremdeles se det glimte i blått mellom plantetoppene. Var den kjegleformede Smaragd som er ganske smal øverst, likevel riktig valg?

«Jo, fra dag én så det pent ut og rammet inn hagen vår i en stil som passet med øvrig beplantning. Foreløpig skjermer den ikke helt mot trikken i enden av hagen, men ut i fra det vi har blitt fortalt om veksten til Thuja Smaragd regner vi med at det blir en tett og fin forlengelse av hekken til naboen i løpet av et par sesonger» sier Lødrup fornøyd.

Herlig! Sånn skal det være. Blikk fra trikk, bare stikk!

Våre hekkplanter
Hekkplanter
b
f