Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Livredd for å ramle!

16/02/2021
adm adm

Hei, folkens! 16. februar, og tid for å måke litt snø igjen. Typisk, hva! En av de få månedene det ikke er så mye å gjøre i hagen, og så må jeg jobbe i hagen allikevel. Jeg måker selv, med gammeldags snøskuffe. Da kan jeg lettere kontrollere at hekken ikke blir neddynget av snø sånn at grenene brekker.

Ja, i oppkjørselen min slipper ingen kommunal brøytebil inn. En annen ting som ikke slipper inn, er salt. Salt er en uting som bare passer på middagsbordet, etter min mening. Nei, det var kanskje litt sterkt sagt. Men du vet, jeg er gartner! Plantenes velvære er det viktigste for meg. Derfor ber jeg deg: Ikke strø med salt nære hekken!

Eller noen andre steder.

Det er en uting. Saltvann skal være i fjorden, ikke i hagen. Salt er rett og slett giftig for planter. Det er mange historier fra antikken og middelalderen om samfunn som fikk jordstykkene sine forgiftet med salt av en ihuga fiende. Salt var jo et dyrt produkt inntil nylig, så det må ha vært en fiende som virkelig mente alvor. Hvem vet hva de drev på med den gangen, men nå til dags er ihvertfall salt så billig at folk bruker det til å strø, fordi salt smelter snøen.

Og det stemmer jo.

Men salt ødelegger også. Ikke bare planter, men brostein og andre underlag. Hold saltet på kjøkkenbenken og i havet, sier jeg!

Men ja, jeg er også livredd for å ramle og slå meg helseløs på isen. Jeg har jo ikke tid til å være syk nå når våren er på vei og det snart er tid til å ... nei, det kan jeg heller fortelle deg om når den tid kommer.

Så når oppkjørselen min ser ut som et speil etter at jeg har måket, blander jeg rett og slett sand eller grus, og kokende vann. Altså, jeg tømmer på kokende vann og strør så øyeblikkelig med sand/grus. Vannet smelter isen litt, sånn at sand eller grus - eller en blanding av disse - får ordentlig godt fotfeste i isen.

Sånn blir oppkjørselen min tryggere å gå på enn stuegulvet. For der har jeg polert parkett og det er råglatt! Men kona nekter meg å strø med sand.

(Strør kommunen med salt langs med hekken din? Barlind er et bra alternativ. Les mer her).

 

Hekkplanter
b
f