Bemerk Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Hekkplanter.com - Høy kvalitet og rimelig pris

Liguster: Gode råd

11/10/2018
adm adm

Hvor kan du bruke liguster?

Hvis du vil ha en hage rammet inn av en grønn hekk, er liguster et godt valg. Du kan få både løvfellende og eviggrønn hekk, avhengig av hvilken type liguster du velger. Det tette løvet og de flotte, blanke og grønne bladene gir le for vinden og skjermer hagen på best mulig måte.

Du kan formklippe liguster og bruke plantene til å etablere en spennende hage med mange rom. Du kan gå på oppdagelse, og barna vil elske å leke i hagen. Du kan bruke liguster enten du vil ha en viltvoksende hekk eller en klippet hekk som er stram i kantene. Hvis du velger å ikke klippe hekken, setter liguster blomster og bær.

Liguster liga eller Vinterliguster?

Det er ca. 50 arter av ligustrum (som er det latinske navn for liguster). I Europa bruker vi hovedsakelig Ligustrum vulgare.

Hekkplanter.com har valgt ut 2 forskjellige typer liguster, som begge trives godt i Norge; Liguster liga og Vinterliguster

Liguster «Liga»

Ligustrum vulgare «Liga» (H4) er en oppreist, tett forgrenet og kraftig voksende busk, som er nesten eviggrønn, da den beholder de fleste av bladene hele vinteren. Gjennom vanlige vintre beholder den dermed 20 % av bladene til etter løvsprett. Bladene er ganske store, mattgrønne og litt grove.

Liga velges ofte på grunn av hardførheten og er den vanligste sorten i Norge.

Liguster liga 

Vinterliguster

Vinterliguster (Ligustrum ovalifolium) har kraftig vekst og store og svært vakre, glinsende blader. Vinterliguster er en vakrere hagebusk enn vanlig liguster og er i tillegg vintergrønn

Vinterliguster kan fint brukes til hekk, men er ikke så vinterhardfør som Liguster liga og bør derfor ikke brukes på utsatte steder. Den trives likevel forbausende godt langs kysten på Sør- og Vestlandet (H2-3) og tåler saltdrev fra sjøen.

Vinterliguster 

 

Planting av liguster

Pass på uttørking

Det er svært viktig at du passer godt på de nyinnkjøpte ligusterplantene dine.

Spesielt hvis du kjøper barrotplanter, er det ditt ansvar at røttene ikke tørker ut. Når du får ligusterplantene fra oss, er de pakket i poser. Ikke åpne posene før rett før planting. Liguster har mange og fine røtter og er derfor lett å få til å gro hvis du er litt forsiktig. Før planting må plantene stå skyggefullt og kjølig. Under ingen omstendigheter må plantene eller posene ligge ute på bakken i solskinn.

Velger du liguster ferdighekk eller liguster i potte er håndteringen enklere.

Planting

Velg en dag med overskyet vær. Strekk en snor der hekken skal være. Deretter bruker du en spade til å lage en rille langs snorensom angir retningen. Hvis jorden er hard, er det viktig at den løses opp i bunnen av plantehullet. I nybygde områder kan det være nødvendig å bearbeide jorden med større, profesjonelle maskiner.

Bruk 3–5 planter pr. meter for å få en tett hekk. Har du bestilt planter på 30-120 cm anbefaler vi 5 planter per meter. Velger du planter på over 120 cm er anbefalingen 3-4 planter per meter. Etter plantingen tråkkes jorden lett til, rundt hver plante.

Etterpå kan du dekke jorden med hagebark for å unngå ugress. Hvis du dekker med bark, må du huske å tilføre ekstra vann og gjødsel som barken bruker under nedbrytningsprosessen.

Vanning av Liguster etter planting

Hvis jorden er svært fuktig, er det ikke nødvendig å vanne, men ellers må du frem med vannslangen. Særlig om våren med utsikt til langvarig tørrvær, er det viktig at hekken ikke mangler vann. Du kan også legge ut en svetteslange i forbindelse med plantingen. Det gjør det lettere å få vannet til å langsomt trenge ned i jorden.

Bruker du store planter fra potte eller ferdighekk med klump, er vanning spesielt viktig. Du kan lese mer om planting her (lenke).

 

Vedlikehold av ligusterhekk

Unngå ugress rundt ligusterhekken

I etableringsårene er det viktig å holde hekken fri for ugress. Hold ugresset borte i et belte på minst 50 cm på hver side av hekken. Du kan ev. dekke med bark eller annet materiale for å forhindre at ugresset dukker opp. Husk at hvis du bruker biologiske dekkematerialer, må du tilføre gjødsel som disse materialene bruker i nedbrytningsprosessen. Ellers får ikke hekken nok næring.

I forbindelse med dekkematerialet må du også vanne ekstra mye i starten. Senere hemmer dekkematerialet fordampningen og dermed vannforbruket.

Liguster beskjæring

De fleste velger å klippe ligusterhekkene sine. For å få et skarpt og markant uttrykk er det lurt å klippe to ganger pr. sesong. Første gang før sankthans og andre gang midt i august. Best forgrening fås ved å klippe 1/3 til 1/2 av den nye tilveksten i toppen ved hver klipping. Det kan kanskje virke litt bortkastet å klippe toppen før den fulle høyden er nådd, men faktisk viser det seg at målet nås like fort. Fordelen er at hekken vil være stabil, også om det skulle legge seg snø på toppen om vinteren. (NB. Liguster er en hekkplante uten gjennomgående stamme og skal derfor klippes på toppen før hekken har nådd ønsket høyde. Hvis du for eksempel kjøper en bøkehekk med gjennomgående stamme, skal den ikke klippes på toppen før den har nådd ønsket høyde.)

En klippet hekk skal være kjegleformet – bredest nederst, så det kommer lys til hekken i hele dens høyde. F.eks. 40–50 cm nederst og smal øverst, ca. 25–30 cm. Slik unngår du også at det legger seg snø på toppen som ødelegger den om vinteren.

Med en elektrisk hekksaks, enten batteridrevet eller med ledning, er det raskt og effektivt å klippe hekken. Det som er klippet av, kan du kompostere til senere bruk i hagebedene.

Les mer om Liguster og se vårt utvalg her

Gjødsling av liguster liga og vinterliguster

Liguster kvitterer med god vekst og friske grønne blader hvis du gjødsler den litt. Det er viktig i de første 2–3 årene for å få hekken godt i gang, men du kan med fordel fortsette i årene fremover også. Da får du en ligusterhekk som er langt mer robust overfor eventuelle soppsykdommer, og du vil kunne nyte det friske, grønne hagegjerdet hvert år.

Bruk f.eks. en vanlig klorfri, NPK-gjødsel med mikronæringsstoffer. 100 gram pr. 10 meter hekk, to ganger i året i mars og juni. Hvis du bruker organisk gjødsel, må du huske å lese bruksanvisningen.

Vanning av liguster

Veletablerte ligusterhekker klarer seg som regel fint uten ekstra tilførsel av vann. I tørre perioder utover sommeren kan det riktignok oppstå vannmangel. Særlig hvis hekken er plassert på et utsatt sted med kraftig fordampning. Vannmangel nedsetter hekkens motstandskraft mot sykdommer og kan føre til bladfall. Har du vannmåler er vann ofte dyrt, men hvis du bruker en svetteslange der vannet kan sive langsomt ned til røttene, får du best mulig utnyttelse av de dyre dråpene.

 

Våre hekkplanter