Liguster
Hekkplanter.com tilbyr 2 sorter liguster - Liguster 'Liga' og Vinterliguster.
Liguster Liga (Ligustrum vulgare 'Liga')
Har kraftig, tett vekst og vokser raskt og dette er en hardfør hekk som trives godt i kystnære strøk. Dersom hekken klippes jevnlig blir den tettere
Planten er delvis vintergrønn og har duftende små blomster i 4–6 cm lange og tette topper i juni til juli. I oktober får hekken svarte bær.
Vinterliguster (Ligustrum ovalifolium)
Vinterliguster er en mye vakrere hagebusk enn vanlig liguster og er vintergrønn. Den er mer storvokst enn Liguster liga og har et meget pent bladverk.
Kan brukes som fri og klipt hekk og til gruppeplanting og har en langt mer spektakulær blomstring en Liguster Liga.
Vinterliguster kan plantes i kystområdene på Sør- og Vestlandet (herdighetssone 2). Tåler noe skygge og saltdrev.
I fuktig vestlandsklima anbefaler vi Vinterliguster frem for "vanlig" Liguster Liga.
-
Planting av ligusterhekk
Når du skal plante ligusterhekken din, er det viktig at du graver en stor renne. Gjerne 1-2 spadestikk bred og dyp. Det er meget viktig at du løsner jorden godt og grundig før du planter, for røttene vil gjerne ha luftig jord rundt seg.
-
Vanning av ligusterhekken etter planting
Hvis du planter om høsten, er jorden friskere og fuktigere enn om sommeren. Du må uansett vanne plantene. Om høsten er det vanligvis nok med én enkel vanning fordi høstværet er fuktig og regnet ikke fordamper slik det gjør i sommersolen. Om våren kan du med fordel legge en dryppslange langs hekken. Da slipper du å vanne med hageslangen.
-
Gjødsling av liguster
Hvis jorden din er dårlig og næringsfattig, er det en god ide å tilsette god hagejord. Du kan også lage din egen jordblanding av kompostjord blandet med din egen jord.
Du kan også tilsette gjødsel til jorden din hvis du ønsker et godt resultat. Du tilsetter gjødselen i rennen før planting, for da får røttene nærkontakt med gjødselen. Hvor mye gjødsel skal du bruke? Les informasjonen på pakningen.
-
Hold øye med fargen på plantenes blader
Det er lurt å holde øye med fargen på ligusterhekkens blader det første år etterplanting. Fargen skal helst beholde den mørkegrønne gløden. Hvis bladene blir for lyse, er det et vanlig tegn på at planten mangler næringsstoffer. Da må jordens tilsettes gjødsel. Sørg for å holde gress og ugress unna hekken - minst 30 cm på begge sider.
-
Hvor raskt vokser en ligusterhekk?
En vanlig ligusterhekk trenger 3-4 år for å bli høy og tett. De rimeligste ligusterplanter kjøpes med barrot 40-100 cm høye planter. En ferdighekk koster en del mer, men er vanligvis halvannen til to meter høy og leveres med roten i en jordklump. Hvis du velger en ferdighekk, får du på dagen en hekk som gir privatliv i hagen og skjermer mer mot vinden.
-
Klipping av ligusterhekk
Du skal ikke klippe den nye hekken din før den når ønsket høyde. Deretter kan klippe hekken to ganger i året, og da får du en flott hekk - året rundt.
Vi anbefaler å klippe før Sankthans og igjen i midten av august.
Hvordan klipper man en ligusterhekk?
Bruk en hekkeklipper - enten elektrisk eller med motor.
Første gang du klipper hekken kan det være nyttig å sette opp en murersnor eller en annen type tau som kan monteres horisontalt, 20 cm over ønsket høyde. Dette vil hjelpe deg til å oppnå et rettere resultat. Sett snoren mellom to-tre pinner eller stolper og bruk et vater til å sjekke om alt er rett.
Etter de første par årene vil det bli litt lettere å klippe langs den samme horisontale linjen - som hekken former seg godt etter.
Når skal ligusterhekken beskjæres?
Beskjæring av hekken er mer enn vanlig klipping og må gjøres på riktig måte. Hvis hekksaksen ikke kan klippe over de tykkere grenene, bør du kanskje låne eller leie en kraftigere klipper eller bruke motorsag. Slik får du beskåret hekken så den ikke blir for tykk eller for høy.
Prinsippet er det samme som for en bøkehekk: beskjær den ene siden av hekken det ene året, og den andre det neste. Dette gjøres for å unngå at hekken svekkes for mye og fortsatt har flotte og kraftige planter.
Ligusterhekken kan du beskjære nesten hele året. Noen hevder at det bra å gjøre det om vinteren hvis man ønsker mange nye skudd. Andre mener at vekstsesongen er best, fordi planten da kommer seg raskere.
-
Hvor høy skal hekken være?
En god høyde er ca. 160-220 cm. Du bør avtale høyden med naboen din, men hvis dere ikke kan bli enige, bør du sjekke om kommunen din har regler for høyde. Dette kan variere fra kommune til kommune. Klipp gjerne hekken 20-30 lavere enn den maksimale høyden. Dette for å unngå at hekken vokser over maksimumshøyden