Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Hva skal vi gjøre med disse infernalske bladlusene?

04/03/2022
adm adm

Bladlus! Ekkelt. Normalt sett ikke farlig for planten, men ikke særlig hyggelig.

 

Alle våre planter blir nøye undersøkt både før de forlater produsenten og når de kommer til oss, så det er ikke sånn at de har med seg bladlusene. Men det hjelper jo ikke stort for deg når disse gulgrønne krekene sitter og jafser i seg bladene som skulle hindre innsyn for deg.

 

Bladlus kan komme når som helst og i store mengder, spesielt etter en tørr periode eller etter at du har gjødslet - særlig med kunstgjødsel. Bladlusene elsker nemlig unge, ferske, saftige skudd, og tar gjerne blader på for eksempel bøk, hvis de ikke kan finne noen nyutsprungne blomsterknopper.

 

Bladlusene har mange naturlige fiender som maur og marihøner, og disse er dine allierte i kampen mot bladlusene. Men det er ikke alltid du vil vente til de forsvinner av seg selv. Jeg selv blir helt krakilsk bare av å se på krypene!

Du vil heller helst ikke bruke giftstoffer som vil renne ned i jorden og skade planten, og også forgifte og drepe marihønene. Så hvordan skal du få vekk bladlus på en skånsom måte?

 

Du kan først prøve med hageslangen og sprute dem vekk. De er seige og gir seg ikke så lett, så du må nok gjenta det minst to ganger til. Da forsvinner de - for en stund ihvertfall.

 

Men hvis du virkelig vil ha raskt resultat etter bare én gang, skal du blande 1 del Zalo eller annet oppvaskmiddel, 1 del vodka og 8 deler vann. Bland godt og tøm over i spruteflaske, og spray deretter bladene, der du ser bladlus-eggene som svarte prikker, og de nye skuddene der selve krypene befinner seg.  Da skal du se de forsvinner. Edru er de ikke, men borte blir de. Og dette skader ikke planten.

 

Hvis du ikke vil ofre vodkaen, kan du forresten godt bruke rødsprit.

 

God, bladlus-fri sommer!

Hekkplanter
b
f