Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Hekk på veranda?

01/03/2021
adm adm

Hei, Sture her. Jeg er på en veikro, tar meg en kaffepause på vei ut til en kunde som gjerne vil ha hekk på takterrassen sin og lurte på om jeg kunne komme på befaring nå før hekk-sesongen starter for alvor. Ja, klart!

Vi får stadig flere henvendelser om dette. Det kan være mange grunner til at folk vil bo i leilighet eller rekkehus heller enn enebolig med hage.

Kanskje folk ikke trenger så mye plass som før. Kanskje de er lei av å klippe gress og måke snø. Kanskje de vil bo mer lettvint/sentralt, enkelt eller billig.

Allikevel trenger de hekk, som beskyttelse mot vinden, for å skape et utendørs «rom», og, selvsagt, for å skjerme verandaen, balkongen eller takterrassen mot nysgjerrige blikk.

Det er ikke vanskelig å få til en fin hekk i blomsterkasser, men de må jo ha en viss bredde og dybde. Hvis kassene er grunne, får ikke røttene nok plass til at planten oppnår den høyden du vil ha. Og ja, den kan dø. Hvis du bare har plass til blomsterkasser på for eksempel 20 cm dybde, bør du kanskje vurdere å bare dyrke blomster eller prydgress.

Men nå finnes det alle slags kasser på markedet; i tre, jern, plast og aluminium, med hjul eller på ben, og også sånne du får i forskjellige moduler så du kan øke høyden ved å sette dem oppå hverandre. Når kassene er 40 cm dype eller mer, passer de straks bedre for hekkplanter. (Tips, du kan også lage kassene selv. Gamle paller virker utmerket.)

Når det gjelder akkurat hvilke planter som passer som hekkplanter på veranda eller terrasse, vil jeg si: De fleste! Som med hekkplanter satt ut i hagen kommer det an på hvor i landet du bor. La oss si at du bor i kaldeste Trysil og skal gi deg til med en typisk kyst-plante som laurbær, for eksempel, bør du nok lese deg opp på hvordan planten skal beskyttes for å overleve vinteren.

Det er bedre å finne en plante som passer til temperatur- sol og vindforhold der du bor, enn å «sutre deg til» den planten du bare MÅ ha, for allikevel å se den vantrives, i verste fall sykne hen og dø.

Ja, jeg mener det! Jeg er Sture og jeg er 100% på plantenes side der.

Hvis du er i tvil om hvordan du skal ordne det, har vi fiks ferdige kafékasser som bare kan settes rett ut på terrassen. Sjekk våre kafékasse-løsninger her.

Grønn hilsen fra Sture

Hekkplanter
b
f