Bemerk Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Hekkplanter.com - Høy kvalitet og rimelig pris

Bøkehekk: Gode råd

11/09/2018
adm adm

Hvis du vil ha en flott ny hekk rundt huset ditt eller bare vil få den stygge gamle hekken omplantet, er du kommet til riktig sted. Her gir vi deg en oversikt over alt det viktigste du trenger å vite når det gjelder planting og vedlikehold av bøkehekk.

Når er det best å plante bøkehekk?

Bøkehekk i potte kan plantes hele året. Barrots hekkplanter plantes fra april til juni og i oktober. Pass på at jorden der du planter ikke er for hard og leirete. Hvis det skulle være tilfelle, så pass på å løse opp jorden godt. Bland gjerne litt sand og kompost i jorden samtidig, ellers blir det for hardt for røttene.

Hvor mange planter skal jeg bruke i hekken min?

Hvis du bruker små planter, skal du bruke ca. 5 stk. per løpemeter. Hvis de er litt større (120-140 cm), skal du bruke 4 stk. per meter. Hvis du kjøper ferdighekk, er 3 planter per meter nok.
Grav en renne som er omtrent så bred som en spade og like dyp (30 cm) og tråkk jorden rundt planten godt til med foten. Det er viktig at jorden ligger tett rundt planene og at det ikke oppstår luftlommer rundt røttene slik at de ikke vokser ordentlig.

Blåser det mye der du skal plante hekk?

Hvis hekken plantes i et område der det er veldig mye vind, er det en god ide å lage et lavt nettinggjerde som kan beskytte de små plantene mot å få brukket røttene når de svaier for mye fra side til side. Etter ca. 2 sesonger kan du ta denne "støtten" ned igjen. Et av de mest utsatte områdene er ved husets hjørner, for her er vinden ofte sterkere. Her kan plantene få det litt vanskeligere med å etablere seg. Det tar tid, og ofte må man plante noen planter flere ganger. Sørg for at plantene sitter godt fast, slik at røttene får feste. Vær tålmodig, for disse plantene vokser ofte langsommereher enn resten av hekken. Men det vil lykkes til slutt!

Se vårt utvalg i bøk - fra mindre barrotsplanter til tett ferdighekk på over 2 meter

Skal jeg legge bark langs bøkehekken? Må man gjødsle?

Vi anbefaler å legge bark langs bøkehekken. Det er flere grunner til dette:

  • Når barken brytes ned, gjødsles jorden jevnt og langsomt.
  • Barken holder på fuktigheten slik at jorden ikke tørker helt ut, slik det lett kan skje med en ny hekk.
  • Det blir mye lettere å holde ugresset nede. Ugress har problemer med å vokse frem under barken fordi det ikke får så mye sollys. Hvis ugress skulle dukke opp, er det lett å fjerne når jorden er myk, og roten sitter i barken.
  • Når du har lagt bark rundt hekkplantene, skal du sørge for å gi litt kalk og gjødsel én gang i året i tillegg, så får du raskt en flott hekk.

Ikke gjødsle hekken det første året, for det kan være litt for hardt for den nye hekken. Det er likevel greit å bruke bark, for den brytes mye langsommere ned enn kunstgjødselen. Her er et bilde av hekken vår. Vi har lagt bark rundt hekkplantene, ca. 15 cm på hver side.

Hvis du ikke legger bark rundt bøkehekken, skal du huske på å fjerne gress og ugress rundt plantene. De tar næringen fra hekkeplantene, hvis det blir for mye av dem - spesielt hvis det vokser gress under og rundt hekken.

Når hekken har stått i 1-2 år, skal du gjødsle hekken én gang årlig i april, så får den god næring til vekstsesongen. Hvis du også legger ut bark, vil du se hvor raskt det går ... før du vet ordet av det er hekken din blitt både høy og tett.

Må man vanne bøkehekken?

Både ja og nei. Det er viktig at du ikke vanner den nyplantede hekken for tidlig. Hvis du vanner før ca. 1 mai, risikerer du å drukne røttene, og da vil hekkplantene langsomt dø. Så vent med å bruke slangen til etter 1. mai. Det er mye vann i jorden inntil da. Resten av sommeren kan det være greit å holde jorden fuktig det første året, slik at hekken får gode vekstvilkår.

Når skal du klippe bøkehekken din første gang?

Den første sesongen bør du holde saksen unna. Deretter kan du, når hekken er begynt å vokse, beskjære den lett på sidene de første årene. Du skal ikke beskjære hekken på toppen før den har nådd sin endelige høyde.

Når på året skal bøkehekken klippes?

En ferdig utvokst eller nesten utvokst bøkehekk kan du klippe den sesongen den har kommet fint i gang og bladene er helt utfoldet. Dette er vanligvis i juni og på sensommeren. Du kan også klippe den oftere. Du kan for eksempel beskjære hekken tre til fire ganger i løpet av sesongen – så får du ikke store grener på jorden og du kan enkelt kjøre over de avklippede tynne kvistene med en vanlige plenklipper som har bioklipp funksjon for å pulverisere dem. Da slipper å kjøre kvistene bort

Du kan lese mer om Bøkehekk og se vårt utvalg her

Hvor tykk må en bøkehekk være for å være tett?

I utgangspunktet blir en bøkehekk tett og fin hvis den "bare" er 30-40 cm bred, så mer enn det er ikke nødvendig. I begynnelsen er det ikke noe problem å holde hekken smal, men etter hvert som den blir sterkere og når full høyde vokser den mye i bredden. Derfor er det viktig å få klippet den godt inn på slutten av sesongen, så den er klar igjen til vårens nye vekstperiode. Hvis den er blitt så tykk at den trenger beskjæring, skal du vente til våren (se nedenfor).

Beskjæring av bøkehekk

Har du en bøkehekk som er blitt altfor stor? Da kan det være fristende å bare ta den en hekksaks og klippe den helt ned, og så vente til den kommer seg igjen. Du kan du nok også godt gjøre i noen tilfeller, men du risikerer at hekken blir ødelagt eller i det minste trenger tre til fire år før den blir tett igjen. Her er noen gode råd.

Toppen kan du beskjære når du vil, men det anbefales å gjøre dette sammen med den ene siden. En bøkehekk er ikke så hardfør at den tåler altfor kraftig beskjæring. Derfor anbefales det å beskjære hekkens ene side det ene året og den andre siden året etter for å unngå at hekken tar for mye skade og eventuelt dør.

Den beste tiden for beskjæring er tidlig om våren (mars/april), før hekken begynner å blomstre og sette nye skudd. På denne måten blir hekken raskere tett, og du sparer et år i forhold til hvis du beskjærer hekken i mai/juni eller om høsten. Så kan du beskjære den andre siden neste vår.

Våre hekkplanter


Hekkplanter
b
f