Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Barrotsplanter – hva er det?

Barrotsplanter er planter som selges uten jord og potte. Disse er ofte billigere i innkjøp enn hekkplanter med jordklump, men det er også andre fordeler.

Skal du kjøpe planter til en lang hekk, er det naturlig at du vurderer prisen. Ofte vil du se at såkalte barrotsplanter har en lavere pris enn hekkplanter som står i potte eller har med jordklump.

Tidligere var barrotsplanter den mest vanlige måten å selge planter på, men av flere årsaker er det nå mest vanlig å selge planter som står i potte, på fagspråket kalt karplanter. For hagesentrene er det rett og slett mest praktisk.

Men når du handler på internett, er barrotsplanter ofte et alternativ du kan velge. Barrotsplantene er tatt opp av jorda på gartneriet, og jorda er vasket vekk.

Disse hekkplantene kan du bestille som barrotsplanter hos Hekkplanter.com.

Flere fordeler

Den åpenbare fordelen med å velge barrotsplanter er altså lavere pris. I tillegg til prisen på selve plantene, vil fraktprisen ofte bli lavere fordi du ikke betaler for å frakte jord.

Men det er også mange som erfarer at barrotsplanter etablerer seg fortere på voksestedet enn planter med potte eller klump, fordi røttene ikke har vokst i snurr i en for trang potte. Det er lett å se om røttene er sunne og friske.

En annen fordel er at du ikke får med uønskede hagegjester på lasset. Hvis du ikke har brunsnegler i hagen fra før, kan det være smart å velge barrotsplanter, da vil du raskt se om det følger med for eksempel snegleegg eller småsnegler.

Noen utfordringer

Siden barrotsplanter ikke står i jord når de blir levert, er de sårbare for uttørking. De kan derfor ikke plantes midt på sommeren – kun vår og høst.

Det anbefales å plante barrotsplanter før de har fått løvverk, eller om høsten etter løvfall. Det er også viktig å holde jorda fuktig etter planting. Høstplanting er ofte å foretrekke nettopp av hensyn til uttørking.

Dersom du ikke har mulighet til å plante barrotsplantene med en gang etter at du har fått dem levert, har du to valg: Enten må plantene jordslås, det vil si at du setter dem midlertidig i jord og sørger for at de ik

ke tørker ut. Eller du kan lagre dem på et mørkt, kjølig sted, for eksempel kjølerom eller kjeller med en temperatur på 1 til 4 grader, i en kort periode.

Planting av barrotsplanter

Siden det er snakk om hekkplanter er det absolutt mest praktisk å plante ut med en gang du har fått barrotsplantene levert. Du kan plante barrotsplanter så lenge det er varmere enn null grader i bakken.

Gjør gjerne klarte en grøft/plantegrop der hekken skal stå, og plant i vei. Grøften bør være 30 cm dyp og 25 cm bred. Forbedre jorda med kugjødselkompost (på våren) eller plantejord.

Vann daglig til plantene har etablert seg, spesielt viktig hvis det er tørt vær med sol eller mye vind. Det tar cirka 14 dager til plantene etablerer seg, avhengig av temperatur. Når de har begynt å vokse kan du gjødsle og stelle som normalt.

Her får du flere råd om planting av hekk