Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Barrotsplanter

14/01/2022
adm adm

Skal jeg velge tid eller penger?

Tid er penger sies det, og når det gjelder hekk, står en ny hekk-eier ofte overfor det vanskelige dilemmaet: Skal jeg velge å betale en god del for en hekk som er høy og tett fra første stund, en Prima ferdighekk for eksempel, eller skal jeg spare tusenvis av kroner ved å plante barrotsplanter men risikere å måtte vente flere år før hekken har blitt som jeg vil ha den?

Barrotsplanter er billige

Det er ingen tvil om at hvis du vil spare penger, særlig hvis du vil ha en lang hekk, er barrotsplanter tingen. Noen av plantene koster bare noen tiere hver. Ulempen er at disse er både korte og med få grener, og at det koster både tid og arbeid å få dem tette, høye og ugjennomtrengelige. Men hvis du er tålmodig, har barrotsplanter absolutt mye for seg, og ikke bare prismessig.

Barrotsplanter etablerer seg fort

I motsetning til planter i potte og ferdighekk-planter, kommer barrotsplanter til deg nakne og hjelpeløse - litt sårbare rett og slett. MEN det at de har blitt tatt opp av jorden på planteskolen med alle røttene intakt, gjør at de faktisk «gønner på» med en gang de har kommet i jorden hos deg og begynner å sende ut røttene hit og dit.

Barrotsplanter kan bruke litt tid på å få tett bladverk

Her kommer enda et MEN! Selv om røttene etablerer seg fort og blir lange og sterke, betyr ikke det at du kan vente et jungelaktig tett bladverk det første året. Planten bruker faktisk mesteparten av sin energi på å etablere et sterkt rotsystem; kanskje for å forvisse seg om at ingen skal kunne komme og bare ta den opp av jorden igjen sånn uten videre.

Kanskje du blir skuffet når du ikke ser en høy og tett hekk allerede våren etter utplanting, og det er forståelig. Du vil jo ha hekk, ikke bare noen beskjedne kvister med ikke særlig mange blader. Men det er her tålmodighet kommer inn i bildet, da. Ting tar tid i planteverdenen.

Og våren etter det igjen, da skal du få se at ting begynner å skje nærmest med lynets fart.

Og da kan du sitte og se på din nye hekk som nå er full av blader og ganske høy, og telle alle tusenlappene du har spart fordi du valgte å være tålmodig.

 

 

Hekkplanter
b
f