Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Barlind

Barlind

Tett, lettstelt og vintergrønn

Er du på jakt etter en tett, lettstelt og garantert vintergrønn hekk - som ikke er thuja - er kanskje Barlind hekken for deg. Friskt grønn året rundt og med knallrøde bær, tett som en vegg, ugjennomtrengelig og ugjennomsiktig - barlind er tingen hvis du vil skjerme for lyd og vind og holde uvelkomne blikk og besøkende ute.

Barlind egner seg til klipping

I engelske hager type Downton Abbey hender det du ser busker som er klippet i de mest vanvittige fasonger. Det er ofte barlind, som tålmodig finner seg i det mange andre planter ville sett på som tortur. Så hvis du heller vil ha enkeltstående barlind enn en lang, tett hekk, kan du med håndlag og en god saks klippe den til å se ut som alt fra kjente filmstjerner til fly og biler.

Barlind er en truet art

I norske hager er det vel stort sett hekk barlinden blir brukt til, men går du noen tusen år tilbake i tiden ville du funnet denne planten i vill tilstand over hele landet. Barlinden, som einer, ble brukt for sine medisinske egenskaper, og dette i tillegg til at den er populær mat for hjort, har faktisk ført til at vill barlind nå står på rødlisten over truede arter.

Problemet til barlinden er nemlig at den er så beskjeden. Den nærmest kreker seg oppover, og er vel den mest saktevoksende av alle hekkene som Hekkplanter.com tilbyr. Så når en hjort eller gamle dagers leger hadde forsynt seg med det de ville ha, klarte ikke Barlind å fornye seg før neste angrep kom.

Heldigvis finnes den vakre barlinden i rikt monn som dyrket vekst, og det at den vokser så sakte betyr at den er en kjempegod investering for deg. Kjøper du barlind-hekk er du ikke bare med på å hegne om en tradisjonell norsk plante, men du har hekk for livet! Barlinden kan nemlig bli opptil 3000 år gammel.

Barlind er nøysom

Selv om barlinden holder ut i nesten alle slags forhold, setter den foten ned hvis den må stå til knes i vann. Du må passe på at jorden er godt drenert. Når det er sagt, må du også vanne godt, særlig i startfasen. Plantene må vannes regelmessig til de er godt etablert.

Det er også lurt å vanne ekstra godt før vinteren begynner for alvor, så barlinden kan møte vinteren godt rustet med vann.

Du kan godt blande inn litt sand for å bedre dreneringen, og mens du holder på, også sørge for at barlinden får næringsrik, gjerne kalkholdig jord. Hvis jorden ikke er kalkholdig kan du spe på med knuste eggeskall. Vent med å gjødsle til planten har stått i jorden 6 til 8 uker, ellers kan røttene bli svidd.

Barlind liker sol, skygge, ja alt.

Den stilige og elegante Barlind krever så lite, selv sol er den for beskjeden til å be om. Allikevel klarer den fint å stå i stekende solskinn hvis det er det som kreves. Luftforurensing og veisalt tar den også på strak arm. Det eneste den vil ha er som sagt litt næring og litt vann. Og litt plass.   

Hvordan plante barlind

Det er viktig at du ikke planter barlind-plantene for tett sammen. Tett planting betyr ikke en tettere hekk, tvert imot bør røttene ha god plass å utfolde seg på for at grener og kvister skal bli så tette som mulig. 2 til 3 planter per meter er nok.

Hjelp - barlinden min er blitt brun!

Folk blir brune i sol og varme - med barlinden er det motsatt. Kulde kan få noen av kvistene og nålene til å få et brunlig skjær, særlig hvis plantene hittil har vokst i brett, beskyttet av andre planter. Dette er helt normalt og går over etter hvert.

 

4 forskjellige typer Barlind

Barlind Hilliikplanter
Barlind Hicksiikplanter
Japanbarlindf
b
bBarlind Hillii
vEuropabarlind