Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Agnbøk: Robust og klassisk hekk

28/03/2018
adm adm

Agnbøk danner en hekk som tåler vind og har flotte høstfarger hele vinteren. Agnbøk brukes ofte som hekkplante, for den gir deg en tett hekk som tåler både vind, forurenset byluft og veisalt.

Som klippet hekk har agnbøk også den fordelen at den har blader i flotte høstfarger hele høsten og vinteren. 

Bøkens sagtaggete fetter

Agnbøk, Carpinus betulus, er et eviggrønt tre som vokser vilt i mange land i Europa. På grunn av treets mektige størrelse - det kan bli opptil 20 meter høyt, og kronen kan bli opptil 12 m bred - brukes agnbøk sjelden som tre i hager. Men agnbøk er meget populær som klippet hekkplante.

Agnbøkens blader ligner bøkeblader, men har flere folder og er sagtakkede i kanten. Bladene er grønne når løvet spretter ut om sommeren. Om høsten får de flotte høstfarger. Agnbøk spretter ut litt senere enn bøken, vanligvis i mai. I mai og juni blomstrer agnbøken med iøynefallende, lysegrønne blomster som sitter i hengende klaser.

Agnbøk som hekk

Agnbøk egner seg meget godt som hekkplante fordi den tåler både vind, forurenset byluft og veisalt. Agnbøk tåler også hard beskjæring og klipping og kan klippes i mange flotte fasonger.

Planting av Agnbøk kan gjøres både vår, sommer og høst. For å oppnå tett vekst anbefaler vi 3-5 planter per meter. Agnbøk har en årlig tilvekst på rundt 30-40 cm. Som hekkeplante kan den bli opptil 2,5 meter høy og 50-80 cm bred.

Tett hekk året rundt

Agnbøk er løvfellende. Bladene falmer om høsten men blir sittende over vinteren med vakre høstfarger. De faller ikke av før løvet spretter om våren.

Derfor danner agnbøk en tett hekk som gir le og skjermer hele året.  

Plassering av Agnbøk

Agnbøk er en nøysom hekkplante som trives både i skygge, halvskygge og sol. Derfor er agnbøk er en av de hekkplantene som også kan brukes på skyggefulle steder. Når det gjelder jordbunnen krever ikke Agnbøk mer enn vanlig næringsrik hagejord.

Beskjæring av Agnbøk

Agnbøk gjør seg best som klippet hekk og holder seg flottest hvis den klippes to ganger i året: første gang før Sankthans og andre gang i august. Hvis du ikke har lyst til å klippe hekken to ganger i året, kan du gjerne nøye deg med å klippe hekken én gang: i juli.

Agnbøkehekken blir imidlertid flottest og tettest hvis den klippes to ganger i året. Agnbøk tåler også kraftig beskjæring

Les mer om Agnbøk og bestill planter

Våre hekkplanter
Hekkplanter
b
f