Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Agnbøk

Agnbøk - Lettstelt og robust

Agnbøk (Carpinus betulus) er en lettstelt, robust hekk, med tett, frodig vekst. Hekken kan klippes smalt og vokser raskere enn bøk.

Hekken blir tidlig grønn på våren og beholder stort sett det brune og visne bladverket over vinteren. Skjermer sånn sett godt sommer og vinter.

Trives godt i sol, men tåler også noe skygge. Velegnet til forblåste steder.

Beskjæring og stell: Hekken må klippes hvert år og gjerne i både juni og august. Legg gjerne en dryppslange for å sikre god vanning av hekken. Gjødsles vår og sommer.

Agnbøk - nesten vintergrønn

Agnbøk ligner veldig på bøk, og er en tradisjonell type hekk som vokser over store deler av Europa. I Norge finnes det også noen få “ville” planter, men det er mest sannsynlig sånne som har “stukket av” fra hekker. Og dem er det ikke få av, for agnbøk-hekk blir stadig mer populær i Norge.

Med sine avrundede og riflete irrgrønne blader er agnbøken sammen med bjørken selve symbolet på at våren er kommet. Ettersom året skrider frem blir bladene på agnbøken mer og mer gylne og så kopperfargede, men de siste bladene faller ikke av før de første grønne spirene titter frem igjen i april. Dette gjør at agnbøken må kunne betegnes som mer eller mindre vintergrønn, men med “nogo attåt” - et rikt fargespill fra lyse-lysegrønt til dypbrunt, så langt året er.

Agnbøk er et tre men også en hekk

Ja, agnbøken er spesiell hekk. Eller plante. Faktisk er den et tre, som kan bli opptil 30 meter høyt, med rett og fin stamme og en rund, elegant krone. Agnbøken kan leve godt over 300 år, og veden dens er knallhard; den hardeste typen av alle europeiske trær. Romerne brukte faktisk agnbøk til å lage stridsvogner fordi treet var så solid. Men samtidig egner den seg altså kjempegodt som hekk, for den elsker å bli klippet, stusset og beskåret.

Så du kan si den er et allsidig vesen, og litt av en hardhaus. I tillegg til å være tilfluktssted for smådyr og hekkende fugler, tåler den så å si hva det skal være av forskjellig jordsmonn, til og med våt og leirete jord. I dette er den ganske enestående blant hekkplanter. Agnbøk vokser fortere og blir raskere tett enn vanlig bøk, særlig hvis du stusser og klipper den. Agnbøk-hekker er vanligvis 150 til 200 cm høye, men kan bli høyere.

Agnbøk har pålerøtter, det vil si røtter som går rett ned i jorden. Det betyr at du kan plante blomster ganske nære hekken. Den eneste plassen den krever, er i dybden. Den kan også klippes smalere enn vanlig bøk.

Hvor hurtig vokser Agnbøk?

Når du skal plante hekk, er ofte en av de viktigste tingene å ta med i betraktning hvor raskt hekken vil vokse. Enten du vil holde naboen, en trafikkert vei eller en stygg utsikt borte, er det viktig at hekken oppnår maksimal høyde og tetthet raskt. Hekkplanter.com leverer som kjent ferdighekker (link), altså hekker som allerede er fullt utvokst og har oppnådd full tetthet når de kommer til deg, men hvis du vil ha en rimeligere hekk som du kan se vokse opp fra bunnen av, kan du regne med en vekst på 45 cm i året.

 Så om du velger agnbøk, vil du altså ha en ferdig utvokst hekk før du vet ordet av det. På den annen side vil du vel ikke ha en hage full av kjempetrær, så når hekken har nådd den høyden du vil, bør du klippe den - altså skjære over stammen. Da vil ikke lenger hekken vokse oppover i noen særlig grad, men heller konsentrere energien sin på å bli tettere. Etter det kan du bare stusse og “finklippe” litt én gang i året.  

Stell av agnbøk

Som før nevnt er agnbøk nøysom og tålmodig, og klarer seg i nesten alle typer jord bortsett fra knusktørr - er jorden tørr, er det vanlig bøk som er tingen. Allikevel anbefaler vi at du blander inn kompost eller annen gjødsel sammen med plante-jorden, så agnbøken får en så god start i livet som mulig og får stå i ideelle omgivelser det første året. Etter utplantingen må du vanne hekken med jevne mellomrom det første året - dette er spesielt viktig hvis du planter ut hekken i de tørre sommermånedene.